Analiza IJ investicionih fondova u Srbiji

05.09.2008. godine

Analiza IJ investicionih fondova u Srbiji septembar 2007. – septembar 2008.

Prva četiri investiciona fonda izneli su najveći deo prošlogodišnje euforije oko ulaganja u investicione fondove. Do jeseni 2007. investicione jedinice starijih fondova Delta Plus i Fima ProActive ostvarile su lepe prinose na uloženi kapital, a onda su najednom mali ulagači suočeni sa velikim izborom – sa radom su počeli još Raiffeisen Akcije i Focus Premium. Letnja korekcija nije se odražavala na rast investicionih jedinica i imovine investicionih fonda, plamtele su rasprave oko izbora „pravog” fonda.

Sa ove tačke gledišta, a kažu knjige da treba imati širu investicionu perspektivu, period euforije trajao je tri meseca, a onda je počeo pad. Lagani pad u sledeća tri meseca pretvorio se u paniku i beg u stampedu.

Prva četiri investiciona fonda danas nude investicionu jedinicu znatno ispod njene vrednosti prošle jeseni: Delta Plus -25,52% (još uvek iznad početne vrednosti 1.032,90), Fima ProActive -23,93, Raiffeisen Akcije -31,12% i Focus Premium -23,13%. Ako to predstavlja neku utehu, još uvek pobeđuju berzanske indekse (BelexLine -47,31% i Belex15 -53,93%). Njihova ukupna imovina još uvek iznosi preko 70% ukupne imovine svih fondova, iako su samo u 2008. godini Delta Plus i Raiffeisen Akcije izgubili preko 50% svoje imovine.

Štednja u investicionim jedinicama po svojoj prirodi sa sobom nosi određene rizike, i na žalost štediše su morali da se suoče sa njima već u prvoj godini poslovanja investicionih fondova. Sa te strane, oročena štednja se pokazala kao bolje rešenje.

Komentara 0 / 853 Napiši svoj komentar

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


Objavljeno

Kategorije

Moji linkovi

Forumi

Investicioni fondovi u Srbiji

Opšti

Feeds

Administracija

Page Rank Checker