Globalni finansijski sistem?

17.09.2008. godine

Pre dva dana u Indoneziji preko dvadeset ljudi izgubilo je život u masi od 10.000 siromašnih koji su čekali milostinju u vrednosti 30.000 rupija (3,18$ / 2,25€). Naime, uoči kraja Ramazana dobrostojeći muslimani dele „zakat”, a sa novcem od milostinje siromašne porodice uspevaju da žive nekoliko meseci.

Istog dana američka banka Lehman brothers holding pokrenula je stečajni postupak zbog nemogućnosti da servisira otpis dugova težak 60 milijardi dolara, jer je sa nedovoljno kapitala finansirala previše rizične imovine. Od tada su cene akcija širom sveta u padu, a centralne banke u Americi, Evropi i Aziji intervenišu ne bi li sprečile paniku i krah globalnog finansijskog sistema.

Ima li smisla spašavati ga?

Na jednom kraju sveta imamo neizmerno siromaštvo gde bedni umiru za nekoliko dolara (a kada je novac u pitanju, ni dobrostojeći muslimani u svom odnosu prema siromašnima ne zaostaju za bogatim „kolegama” sa zapada). Na drugom kraju sveta imamo bezmerno bogatstvo, koje je samo sebe izvuklo za kosu u vrtoglave visine i sada gubi tlo pod nogama, prisiljavajući „bogate” da otpisuju novac čije realno postojanje je pod velikim znakom pitanja, iako su posledice itekako realne.

Siromašni su svuda jednako siromašni, sada se pokazalo da bogati nemaju onoliko koliko misle da imaju i svaka kriza koja američki način života spusti na zemlju i svede na razumnu meru, ne može biti tako loša. Ma kako se jako odrazila na evropska i azijska tržišta kapitala.

Komentara 0 / 1151 Napiši svoj komentar

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


Objavljeno

Kategorije

Moji linkovi

Forumi

Investicioni fondovi u Srbiji

Opšti

Feeds

Administracija

Page Rank Checker